04.02.2018,  12:39:52 | 1 comentariu | 1248 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Valea Jiului - o destinaţie turistică de clasă mondială
de Ziarul Vaii Jiului

Conform studiului cu privire la „Rețeaua Europeană de rute cicliste EUROVELO”, „în Europa s-au realizat aproximativ 2785 miliarde de excursii cicloturistice care au însumat anual venituri în valoare de ~54 miliarde de euro”. Turismul axat pe ciclismul montan este considerat ca fiind segmentul cu cea mai rapidă dezvoltare din industria turismului în general. Prin acest articol dorim să vă prezentăm cum Valea Jiului are potențialul unic de a profita de acest context european și de a deveni o destinație de clasă mondială. Acest aspect este foarte important deoarece:
„În cazul Văii Jiului, turismul este perceput – atât de locuitorii Văii, de ce care o cunosc, dar și de autoritățile centrale – ca singura alternativă viabilă la prăbușirea activităților miniere” Niță 2014, p 169.
Deși schiatul a devenit o industrie foarte prosperă chiar și în Straja, acest lucru nu este suficient și el trebuie diversificat prin ramuri precum ecoturismul sau turismul activ. Vă întrebați cum? În acest articol vă vom împărtăși viziunea noastră cu privire la dezvoltarea turismului dincolo de turismul de iarnă și extinderea spre o direcție care se potrivește cu potențialul inedit al Văii Jiului: ciclismul montan. Fără exagerare, Valea Jiului, prin dubla utilizarea a infrastructurii de schi deja existentă, poate deveni cu ușurință o destinație de ciclism montan de clasă mondială.
Aceasta este viziunea pe care noi, cei de la Fundația Noi Orizonturi, am făcut-o publică în urmă cu aproximativ 2 ani și pe care mulți au îmbrățișat-o, inclusiv cei de la primăriile din Valea Jiului, Consiliul Județean, Clubul Rotary Petroșani – Valea Jiului, dar și alți sponsori și donatori precum SC Enel Distribuție Banat, SC Diacom Prestcom SRL și SC Comexim R SRL. Dorim să subliniem că acest proiect poate deveni o reușită – deja este, prin obiectivele atinse până în prezent – și poate reprezenta schimbarea perspectivei și a direcției de acțiune pentru Valea Jiului. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă toți locuitorii Văii Jiului (autorități locale, voluntari, pasionați de ciclism montan, sponsori și donatori locali) își vor uni forțele și vor urma o direcție unică de acțiune.
Vă vom oferi câteva exemple care arată cum această direcție de acțiune poate deveni un succes. În alte zone turistice din Europa (care nu dețin o infrastructură de schi precum cea existentă în stațiunile din Valea Jiului), prin investițiile în dezvoltarea ciclismului montan au fost create noi locuri de muncă și au fost generate venituri în valoare de milioane de dolari.
În Spania, în regiunea „Zona Zero” (la o distanță de aproximativ 3,5 ore față de Barcelona), prin dezvoltarea turismului axat pe ciclism montan s-au reușit următoarele: s-a înființat o asociație ce cuprinde aproape 100 de afaceri locale implicate în dezvoltarea ciclismului montan; în jur de 140.000 de turiști s-au cazat în ultimii 6 ani, în această zonă datorită pachetelor turistice oferite cicliștilor (mai precis, în jur de 7667 de vizitatori au achiziționat pachete turistice ce includeau, în medie, 3 nopți de cazare); tariful mediu al unei cazări peste noapte a atins suma de 100 EUR; s-a înregistrat un venit regional de 14 milioane euro, ca urmare a proiectului Zona Zero; voluntarii/localnicii asigură mentenanța pentru aproximativ 400 km de trasee de ciclism; investitorii locali au alocat aproximativ 80.000 euro pentru dezvoltarea proiectului (în ultimii șase ani) și au câștigat în schimb (după impozitare) 1.400.000 euro; s-au creat noi locuri de muncă - 40 pe an (costul mediu anual al unui salariu este de 25.000 euro), lucru foarte important pentru o regiune în care majoritatea oamenilor pleacă spre orașele mai mari, cu mai multe oportunități.
Regiunea oferită ca exemplu nu este o locație de top destinată ciclismului montat (destinațiile de top reușind să atragă investiții care pot atinge praguri de sute de milioane de dolari) și se situează la o distanță mai mare față de un aeroport, în comparație cu distanța la care se află aeroportul din Sibiu raportat la Valea Jiului.
Un alt exemplu similar se regăsește în Slovacia. Această zonă reușește să atragă anual venituri în valoare de 12,5 milioane de dolari. Nici această destinație nu deține infrastructura de schi existentă în stațiunile din Valea Jiului. Dacă vom colabora pentru dezvoltarea potențialului turistic local este posibil ca peste câțiva ani ciclismul montan să devină o industrie ce va aduce venituri de milioane de dolari și în depresiunea Petroșani.
Ecoturismul reprezintă industria cu cea mai rapidă creștere de piață iar industriile axate pe turismul activ cresc rapid în popularitate. Dacă ne putem uni forțele și acționa rapid vom putea intra primii pe piață și deveni liderii acesteia. Prin urmare, dacă vom ști cum să valorificăm șansa care ni se arată, aceasta ar putea deveni o oportunitate extraordinară. Așadar haideți să acționăm împreună!
Până acum ne-am propus să dezvoltăm stațiunile Straja și Pasul Vâlcan într-o destinație turistică integrată dedicată turismului montan. Am construit deja cel mai lung traseu fluid din România și putem găzdui cel mai lung traseu fluid din Europa, până la finalul acestui proiect. Pe lângă traseele vizate în stațiunile montane (fluide, enduro, downhill, de nivele diferite de dificultate) dorim să amenajăm și aproximativ 500 km de trasee de tip cross-country. Acestea se vor regăsi în mod deosebit în perimetrul orașelor Uricani și Petrila.
Acest articol este primul din o serie de articole care vor explica viziunea Fundației Noi Orizonturi în ceea ce privește dezvoltarea turismului extrasezonier prin valorificarea ciclismului montan. Încă un lucru important: echipa formată din membri ai Fundației Noi Orizonturi este dedicată trup și suflet acestui proiect și își dorește să îl coordoneze până la capăt. Pentru aceasta avem nevoie de sprijin pentru accesarea fondurilor publice deoarece calitatea și varietatea traseelor amenajate este esențială, aspect pe care îl vom prezenta și în articolele viitoare.
Fundaţia Noi Orizonturi


Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter