05.02.2018,  19:02:46 | 0 comentarii | 1476 vizualizari
CEH / 18 instalaţii de extracţie miniere - evaluate tehnic


de Alina PIPAN

Complexul Energetic Hunedoara realizează expertiza tehnică pentru 18 instalații de extracție cu durata de funcționare depășită, iar acolo unde este nevoie se vor realiza reparații mecanice și electrice.

Pentru realizarea expertizei s-au alocat 92.313 lei. 
Societatea care va realiza această expertiză va fi stabilită în urma licitației deja demarate. Minele din Valea Jiului nu au beneficiat niciodată după revoluție de investiții pentru retehnologizarea echipamentelor de extracție, transport minereu etc. Toate mașinile folosite în exploatare sunt vechi și în permanență reparate, prelungindu-se de la o expertiză la alta termenul de funcționare. 
După efectuarea expertizărilor (reglaje şi defectosco­pie) şi lucrări de reparaţii dacă este cazul, expertul va elibera un „certificat de expertiză tehnică” şi va întocmi un protocol ce cuprinde rezultatele exper­ti­zării, în care se va preciza regimul de funcţionare în continuare a instalaţiilor de extracţie. 
Certificatul de expertizare tehnică va trebui să cuprindă în mod obligatoriu subansamblele componente care trebuie să fie înlocuite integral sau parţial şi termenele scadente; regimul de funcţionare a maşinilor de extracţie ca urmare a expertizării tehnice; condiţii de garanţie în funcţionare a maşinii de extracţie. Durata normată de funcţionare a instalaţiei de extracţie se referă la funcţionarea    maşinii de extracţie, la parametrii tehnici nominali (de catalog) timp de 12 ore/ zi şi maxim 300 zile lucrătoare/ an.
Sunt trei tipuri de utilaje expertizate, care deservesc activitatea minieră la minele din Valea Jiului: cele cu extracţie cu tobe, cu extracţie cu roată cu fricţiune şi maşină în turn; maşini de extracţie cu roată de fricţiune şi maşină la sol şi/sau turn, acţionate cu motoare de curent continuu. 
Subansamblele descoperite defecte vor fi schimbate în timpul expertizei sau după, subansamblele înlocuite vor fi predate beneficiarului pe bază de proces verbal. 
1. La E.M. Lonea vor fi evaluate 7 utilaje din următoarele locații: puț schip Lonea II, puț schip nou, puț orb nr.11, puț orb nr.12, puț aeraj Valea Arsului, puț materiale Jieț, puț auxiliar Lonea II;    
2. La E.M. Livezeni vor fi evaluate utilajele din următoarele locații: puțul principal a cărui mașină de extracție scadență la expertizare este ianuarie 2018, puț auxiliar a cărui mașină de extracție are scadență este februarie 2018, puț orb 6 a cărui maşina de extracție cu tobe a cărui scadență la expertizare expiră în martie 2018, puț aeraj 2 Maleia a cărui maşină de extracție cu tobe expiră în aprilie 2018;    
3. La E.M. Vulcan vor fi evaluate mașinile de extracție de la puț Chorin, puț 10 Valea Arsului;
4. La E.M. Lupeni vor fi evaluate mașinile de extracție de la puț cu schip TS, de la puțul Ştefan, de la puțul 12, de la puțul sud și de la puțul 15. 
Se vor realiza următoarele verificări: ale stării mecanice a tamburei, ale stării mecanice a reductorului, se va realiza determinarea experimentală în regim static şi dinamic prin metoda tensometrică a forţelor reale din secţiunile minime ale tijelor la ambele acţionări ale frânei, se va realiza efectuarea calculelor pentru determinarea momentelor de frânare şi pentru determinarea randamentului real al frânei (inclusiv verificare articulaţii frână, rotire şi gresare bolţuri); determinarea experimentală prin oscilografiere a spaţiilor reale de frânare, la aplicarea frânei de siguranţă, astfel încât, deceleraţiile de frânare să se încadreze în normativele aflate în vigoare. Se va realiza verificarea, măsurarea şi reglarea circuitelor electrice de forţă, a echipamentului electric pentru comanda sensului maşinii de extracţie, reglarea echipamentului pentru controlul poziţiei coliviilor în puţ reglarea echipamentului aferent pentru controlul vitezei prin sistemul tip POC, respectiv reglarea echipamentelor aferente instalaţiei de frânare dinamică; verificarea echipamentului electric aferent pupitrului de comandă şi a echipamentelor auxiliare, pompa de ungere, compresor, tahogeneratoare.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter